Milli Emlak Genel Tebliği (Sıra No: 385)

 

 

Resmi Gazete Sayi :30394

Maliye Bakanligindan:

MILLI EMLAK GENEL TEBLIGI (SIRA NO: 385)   BIRINCI BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanimlar IKINCI BÖLÜM Satis Kapsami ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Tahmin Edilen Bedelin Tespiti, Öncelikli Alim Hakki ve Satis Islemleri DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Çesitli ve Son Hükümler

 

Amaç ve Kapsam

MADDE 1 – (1) Bu Tebligin amaci, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayili Hazineye Ait Tasinmaz Mallarin Degerlendirilmesi ve Katma Deger Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 4 üncü maddesi uyarinca, mahalli idareler hariç genel yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin, döner sermayelerin, fonlarin, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari hariç özel kanunla kurulmus diger kamu idarelerinin, kamu iktisadi tesebbüsleri ve bunlarin bagli ortakliklari ile müesseselerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlasi kamuya ait diger ortakliklar ve sirketlerin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan kamu konutlarinin ekonomiye kazandirilmasina iliskin usul ve esaslari belirlemektir.

Dayanak

MADDE 2 – (1) Bu Teblig, 4706 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin onbirinci fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 3 – (1) Bu Tebligde geçen;

a) Bakanlik: Maliye Bakanligini (Milli Emlak Genel Müdürlügü),

b) Idare: Illerde defterdarligi (millî emlak dairesi baskanligi veya millî emlak müdürlügü), ilçelerde millî emlak müdürlügünü yoksa malmüdürlügünü,

c) Ihale bedeli: Tahmin edilen bedelden asagi olmamak üzere yapilan ihale sonucunda olusan bedeli,

ç) Kamu konutu: 4706 sayili Kanunun 4 üncü maddesi kapsaminda Bakanlikça ekonomiye kazandirilacak kamu konutlarini,

d) Kanun: 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayili Hazineye Ait Tasinmaz Mallarin Degerlendirilmesi ve Katma Deger Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunu,

e) Kurum: Mahalli idareler hariç genel yönetim kapsamindaki kamu idarelerini, döner sermayeleri, fonlari, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari hariç özel kanunla kurulmus diger kamu idarelerini, kamu iktisadi tesebbüsleri ve bunlarin bagli ortakliklari ile müesseselerini ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlasi kamuya ait diger ortakliklar ve sirketleri,

f) Satis bedeli: Ihale bedelini, öncelikli alim hakkinin kullanilmasi halinde; bedelin pesin ödenmesi durumunda ihale bedeline yüzde on indirim uygulanarak hesaplanacak bedeli, taksitle ödenmesi durumunda ise ihale bedelini,

g) Satis islemleri: Pesin satislarda bedelin tahsilinden ferag dâhil diger islemlere, taksitli satislarda ise sözlesmenin düzenlenmesine kadar olan süreci,

g) Tahmin edilen bedel: Ihale konusu kamu konutunun tahmin edilen bedelini,

h) Yönetmelik: 19/6/2007 tarihli ve 26557 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Hazine Tasinmazlarinin Idaresi Hakkinda Yönetmeligi,

ifade eder.

Satisa konu edilebilecek kamu konutlari

MADDE 4 – (1) Kurumlarin mülkiyetinde veya tasarrufunda bulunan görev, sira ve hizmet tahsisli olan kamu konutlari Kurumlarin talebi üzerine satisa konu edilebilir. Öncelikli alim hakki sahibi olan personelinin satin alma talebinin bulundugu kat mülkiyeti kurulan kamu konutlarinin satisina öncelik verilir.

(2) Kat mülkiyeti kurulmasi mümkün bulunan kamu konutlari kat mülkiyeti tesis edildikten sonra satisa konu edilir.

Satisa konu edilemeyecek kamu konutlari

MADDE 5 – (1) Kamu konutlarindan;

a) Özel kanunlar kapsaminda satisi mümkün bulunmayanlar,

b) Savunma, güvenlik, adalet ve istihbarat hizmetlerini yürüten personel tarafindan kullanilan ancak ilgili bakanliklarca uygun görüs verilmeyenler,

c) Özel tahsisli olanlar,

satisa konu edilmez.

Tahmin edilen bedelin tespiti

MADDE 6 – (1) Tahmin edilen bedel genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli bulunan kamu konutlari için, Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Idarece tespit edilir veya ettirilir.

(2) Genel bütçeli idareler disindaki Kurumlarin mülkiyetlerinde bulunan kamu konutlari için tahmin edilen bedel, ilgili Kurum tarafindan tespit edilir veya 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayili Sermaye Piyasasi Kanunu hükümlerine göre sermaye piyasasinda degerleme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilen degerleme kuruluslarina tespit ettirilir. Kurumun talebi üzerine Idare tarafindan da tahmin edilen bedel tespit edilebilir.

Satis yetkisi

MADDE 7 – (1) Kamu konutlarinin satisina iliskin her türlü is ve islemlerin yürütülmesinde Bakanlik yetkilidir. Satis islemleri, Bakanligin iznini müteakip Valiliklerce (Defterdarlik) yürütülür.

(2) Kamu konutlarinin satisina iliskin islemlerde ilgili Kurumlar; Bakanlik tarafindan istenen her türlü bilgi ve belgeyi vermekle, yapilacak islemleri kolaylastirici her türlü tedbiri almakla ve Bakanlik tarafindan yapilmasi istenilecek is ve islemleri yapmakla yükümlüdür.

Öncelikli alim hakki

MADDE 8 – (1) Kat mülkiyeti tesis edilen kamu konutlarindan ihalenin yapildigi tarihte; adlarina görev, sira ve hizmet tahsisli kamu konutu tahsis edilen (sartli tahsisler dahil) ve fiilen konutta oturanlar öncelikli alim hakkina sahiptir. Öncelikli alim hakki sahipleri bu hakki sadece bir kamu konutu için kullanabilirler.

Satis islemleri

MADDE 9 – (1) Kamu konutlarinin satis islemleri, Idare tarafindan 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu ile Yönetmelikte yer alan hükümler çerçevesinde yürütülür. Kamu konutunun satis ihalesine iliskin bilgiler ilan tarihinden önce kamu konutunda oturana ayrica bildirilir.

(2) Satis ihalesi, varsa öncelikli alim hakki ve sahibi belirtilmek suretiyle onbes is günü içinde onaylanir. Öncelikli alim hakki bulunanlara, ihalenin onaylandigi tarihten itibaren bes is günü içinde ihale bedelini ve ödeme kosullarini gösteren tebligat yapilir ve bu durum sartnameye eklenir. Bu durum es zamanli olarak en yüksek teklif veren istekliye de bildirilir.

(3) Tebligattan itibaren onbes gün içerisinde öncelikli alim hakki sahibinin;

a) Kamu konutunu satin almak istemesi ve süresi içerisinde satis bedelini pesin olarak ödemesi veya pesinati ödeyerek taksitli satis sözlesmesini imzalamasi halinde bu durum en yüksek teklif veren istekliye bildirilir.

b) Kamu konutunu satin almak istemedigini bildirmesi, bu süre içerisinde herhangi bir bildirimde bulunmamasi ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, en yüksek teklif veren istekliye tebligat gönderilerek satis bedelini pesin veya taksitle ödemesi gerektigi bildirilir.

(4) Öncelikli alim hakki sahibinin;

a) Oturdugu kamu konutunun ihalesine katilmasi ve ihalenin baskasi üzerinde kalmasi halinde satis islemlerine ikinci ve üçüncü fikra kapsaminda devam edilir.

b) Oturdugu kamu konutunun ihalesine katilmasi ve ihalenin üzerine kalmasi durumunda ayrica ikinci fikra kapsaminda tebligat yapilmaksizin islemlere devam edilir. Bu durumda öncelikli alim hakki sahibi indirim veya taksitlendirmeye iliskin haklardan yararlandirilir.

(5) Yapilan ihalelerde istekli çikmadigi, isteklilerin belgeleri, teklifleri uygun görülmedigi takdirde, kamu konutu tahmin edilen bedel yeniden belirlenmek suretiyle ihaleye çikarilir.

(6) Kurumlarin mülkiyetlerinde veya tasarruflarinda bulunan kamu konutlarinin satis islemi gerçeklesmesini müteakip bes is günü içerisinde bu durum ilgili Kuruma bildirilir.

Ödeme sekli

MADDE 10 – (1) Öncelikli alim hakki sahibi tarafindan satis bedeli; pesin olarak ödenmesi durumunda yüzde on indirim uygulanir, taksitle ödemesi halinde ise indirim uygulanmaksizin en az yüzde yirmibesi pesin kalani en fazla dört yila kadar kanuni faizi ile birlikte en fazla kirksekiz taksitle ödenir. Taksit adedi veya dönemleri, öncelikli alim hakki sahibinin talebi dikkate alinarak belirlenir.

(2) Öncelikli alim hakki sahibinin kamu konutunu satin almak istemedigini bildirmesi, süresi içerisinde herhangi bir bildirimde bulunmamasi ya da yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, en yüksek teklifi veren istekli tarafindan satis bedeli pesin veya Kanunun 5 inci maddesinin birinci fikrasinda belirtilen sekilde en az dörtte biri pesin, kalani en fazla iki yilda ve taksitlerle kanunî faizi ile birlikte ödenebilir.

(3) Bedelin yetkili kredi kuruluslarindan kredi temin edilerek ödenmek istenilmesi halinde, alici tarafindan kredi kurulusu ile yapilan kredi sözlesmesi veya kredi açildigina dair kredi kurulusunun resmî yazisi verilir ve kredi kurulusu tarafindan bedel ilgili muhasebe biriminde açilacak emanet hesabina aktarilir. Idarece, tapu müdürlüklerine kredi kurulusu lehine ipotek tesis edilmesi ve alici adina tescil isleminin yapilmasi hususu yaziyla bildirilir. Ferag ve ipotek tesisi islemi yapildiktan sonra emanet hesabinda tutulan bedel 12 nci madde kapsaminda ilgili hesaba aktarilir.

Ihaleye katilamayacak olanlar

MADDE 11 – (1) Asagidaki kisiler dogrudan veya dolayli olarak ihalelere katilamazlar:

a) Ihaleyi yapan idarenin;

1) Ita amirleri,

2) Ihale islemlerini hazirlamak, yürütmek, sonuçlandirmak ve denetlemekle görevli olanlar,

3) (1) ve (2) numarali alt bentlerde belirtilen kisilerin esleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sihri hisimlari,

4) (1), (2) ve (3) numarali alt bentlerde belirtilen kisilerin ortaklari (bu sahislarin yönetim kurullarinda görevli olmadiklari anonim ortakliklar hariç).

b) 2886 sayili Kanun ve diger kanunlardaki hükümler geregince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katilmaktan yasaklanmis olanlar.

(2) Birinci fikranin (a) bendinde belirtilen kisilerin ayni zamanda öncelikli alim hakki sahibi olmasi durumunda, bu kisiler ihalelere katilamazlar ancak oturduklari konut için öncelikli alim haklarini kullanabilirler.

Gelirler

MADDE 12 – (1) Kamu konutlarinin satisindan elde edilen gelirler;

a) Genel bütçeli idarelerde ilgili idarenin merkez muhasebe birimi hesaplarina aktarilir ve özel gelir kaydedilir. Özel gelir kaydedilen bu tutar karsiliginda idarenin yatirim bütçesine öncelikle personelinin konut ihtiyacini karsilamak amaciyla ödenek kaydetmeye Maliye Bakani yetkilidir.

b) Özel bütçeli idarelerde muhasebe birimi hesaplarina aktarilir ve bütçelerine gelir olarak kaydedilir. Idareler bu gelirleri öncelikle personelinin konut ihtiyacini karsilamak amaciyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde ödenek eklemek suretiyle kullanir.

c) Diger kamu idarelerinde ise, kendi mevzuatina göre muhasebe birimi hesaplarina aktarilarak bütçelerine gelir olarak kaydedilir ve ilgili mevzuatina göre öncelikle personelinin konut ihtiyacini karsilamak amaciyla kullanilir.

(2) Kamu konutlarinin satis islemleri sirasinda yapilan masraflara esas olmak üzere, bu konutlarin satis bedelinin yüzde besi genel bütçenin “lojman satis geliri” hesabina gelir olarak kaydedilir ve birinci fikra kapsaminda aktarilacak gelirlerden düsülür.

Diger islemler

MADDE 13 – (1) Kamu konutlarinin satis ihalesine baslanilmadan önce Kurum tarafindan mülkiyetlerinde veya tasarruflarinda bulunan ve satisa konu edilecek kamu konutlarina iliskin; tasinmaza iliskin genel bilgiler, tahmin edilen bedel, kat mülkiyeti durumu, öncelikli alim hakki sahibi ve benzeri bilgiler Bakanlik Milli Emlak Genel Müdürlügünün Milli Emlak Otomasyon Sisteminde (MEOP) bulunan “kamu konutlari” modülüne islenir.

(2) Ihale tarihine kadar birinci fikrada belirtilen bilgilerde degisiklik olmasi durumunda buna iliskin olarak anilan modülde gerekli degisiklikler yapilir. Kurumlar bu bilgilerin dogrulugunu ve güncelligini saglamakla sorumludur.

(3) Bu Teblig kapsamindaki kamu konutlarinin satisindan elde edilen gelirlerden, Kanunun 5 inci maddesinin besinci fikrasi kapsaminda belediyelere ve il özel idarelerine pay verilmez.

(4) Bu Teblig kapsaminda satisi yapilan kamu konutunun tapuda ferag verme islemleri, kamu konutunun maliki Kurumun görevlendirdigi kisi tarafindan yapilir.

(5) Bu Teblig kapsaminda kullanilacak standart form ve belgeler (sartname, sözlesme, tebligat vb.) Bakanlikça belirlenir.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 14 – (1) Bu Tebligde hüküm bulunmayan hallerde; Kanun, 2886 sayili Devlet Ihale Kanunu, 9/11/1983 tarihli ve 2946 sayili Kamu Konutlari Kanunu, 16/7/1984 tarihli ve 84/8345 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Kamu Konutlari Yönetmeligi ve Yönetmelik hükümleri uygulanir.

Yürürlük

MADDE 15 – (1) Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 16 – (1) Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.